Anton Dekker

Radio Orbino

In 2006  werd de N242 - de oostelijke ringweg rond Alkmaar verbouwd. Deze omvangrijke onderneming met nieuwe viaducten, wegen, busbanen en fietspaden duurde ruim twee jaar.

Kunstinitiatief UNIT1 liet midden tussen de bouwputten het containerkunstwerk Orbino van Luc Deleu plaatsen en nam deze tijdelijk als Kunstlab Orbino in gebruik. Daar bivakkeerden en werkten verschillende kunstenaars afwisselend een maand in het kunstlab. Daar verbeeldden zij hun persoonlijke visie op deze infrastructurele ingreep in het Noord-Hollandse landschap.

Als afsluiting van het experiment bouwden Anton Dekker en Irene Janze in december 2007 het Kunstlab Orbino om tot licht- en geluidssculptuur Radio Orbino. Radio Orbino was in een straal van 2,5 kilometer langs de N242 door automobilisten en omwonenden te ontvangen op FM 106.8. 

Zo verrees op het dak de installatie "on air" en rondom de 7 meter hoge zendmast een woud van oude antennes, afkomstig van de Alkmaarse daken. Het radiostation was vanaf de N242 als pulserend baken te herkennen. In Radio Orbino werden een maand lang dichters, schrijvers, geluidskunstenaars, muzikanten, wetenschappers en omwonenden uitgenodigd om radioprogramma’s te maken rond de thema’s snelweg, asfalt, milieu en urbanisme, het leven in de omgeving, de geschiedenis en geologie van de plek.