---
Beeldend kunstenaar Anton Dekker bouwt voornamelijk installaties en ontwikkelt zijn werk vaak in de openbare ruimte. Hij is geïnteresseerd in wat je niet ziet en wat op het punt staat te veranderen. Het verlopen van de tijd, het verleden, heden en toekomst van objecten, gebouwen, landschap en mensen.
Concept en proces zijn bepalend voor zijn aanpak. Hij onderzoekt, experimenteert en verkent uiteenlopende gebieden met een vaak speelse, humoristische, soms romantische blik. Zijn onderzoeks- en maakprocessen zijn even belangrijk als het resultaat.
De openbare ruimte
Dekker kiest al 20 jaar de openbare ruimte als podium voor zijn projecten. Daar ontmoet hij mensen en architectuur van stad en land. Hij voelt zich aangetrokken door vervallen plekken die hun bestemming hebben verloren maar aangrijpend zijn door hun soberheid en gebrek aan pretentie. Onopvallende plekken of stukken natuur die opeens het centrum van aandacht worden en die radicale transformaties ondergaan, zoals in 2007 nabij de oostelijke ring van Alkmaar waar Radio Orbino zich een maand lang richtte tot de stroom van automobilisten en omwonenden.
Met ingrepen in de openbare ruimte prikkelt en ontregelt Dekker. Dat kunnen eenvoudige ingrepen zijn, zoals het briefje van 100 Euro dat Dekker samen met een geschreven boodschap op een servet achterliet in de trein naar Den Helder. Een willekeurige passagier zou het daar vinden.
Projecten
Duur en omvang van Dekkers projecten variëren. Hij gebruikt licht, neon, pvc, ijzer, aarde, elektrotechniek- en bouwmateriaal, bestaande objecten en de natuur zelf in zijn werk. Vaak richt hij zijn aandacht op het speelveld waarin de spanning tussen materie en natuurkundige krachten wordt uitgedrukt. Zo bestaan kracht en kwetsbaarheid; rust, tijdloosheid en vergankelijkheid naast elkaar, als paradox. Een voorbeeld ervan is het monumentale project CV. Een verwijderde cv-installatie uit een gesloopte eengezinswoning die vervolgens in een kerkgebouw minutieus werd gereconstrueerd. De volledig functionerende installatie -ketel, verwarmingsbuizen en radiatoren- hing aan staalkabels in de ruimte als een ontlichaamd hart- en vaatsysteem.
Licht Installaties
Lichtinstallaties vormen een rode draad in het werk van Anton Dekker. Al vroeg werd deze zoon van een elektricien gefascineerd door licht en elektrotechniek. Zijn eerste lichtbeeld maakte hij tijdens zijn studie aan de Rietveldacademie. Een ode aan de TL buis, een uitvinding van Tesla. Kenmerkend voor zijn werk zijn beelden als Interventie Lantaarnpaal TL, Lightbillboard, Vivo, Sealed box en De TL-krant. In het project Draaistroom dat over identiteit ging en waaraan Dekker ruim een half jaar werkte, bouwde hij samen met zijn vader een installatie waarin 65 verouderde TL-armaturen en allerlei curiositeiten uit zijn vaders opslag figureerden. Het enorme lichtbeeld was gedrapeerd vanuit de nok van hal13 in Alkmaar en strekte zich uit over het vloervlak van die voormalige industriehal.
Samenwerkingsprojecten
Anton Dekker werkt regelmatig samen met andere kunstenaars als initiator, als participant of als curator. De toegevoegde waarde van die projecten ligt voor hem in het verkennen van zijn persoonlijke grenzen en de ontmoeting met de wereld van andere kunstenaars.
Enkele projecten in samenwerking zijn Nature and More, Radio Orbino, Logolengte en De TL- Krant.
Tekst: Carmen Blanche Signori