Anton Dekker

Nature & More

In samenwerking met Irene Janze

Projectspace de 5-er. gehuisvest aan de Rosier Faassenstraat 17
Een kraakpand in Delfshaven, Rotterdam.

Het was vervallen, waarschijnlijk een winkelpand geweest maar ook een plek waar mensen hadden gewoond. Met een lange geschiedenis en toch kon je niet meer echt voelen dat ze hier waren geweest, hadden geleefd, lief, verdriet hadden gehad en nog veel meer situaties hadden gekend. Dit pand had twee wereld oorlogen meegemaakt en was nu anoniem geworden.

Irene en ik hadden vier weken om de ruimte te verkennen voor dat het gebouw gesloopt zou worden. Het was nu. Straks zou het weer anders zijn. Hoe het nieuwe zou worden was niet van belang. We namen graag bezit van de ruimte.

Het ging in twee fasen. We maakten eerst nieuwe openingen in ramen, plafonds, vloeren en muren. Er ontstonden zo nieuwe vensters en een alternatieve routes naar andere wooneenheden. In deze fase werd verse lucht, buitengeluiden en nieuwe licht inval binnengelaten. Wij maakten kennis met het oude gebouw en het gebouw werd voor ons nieuw.

Vervolgens hebben wij tussen verval en verlatenheid aan een installatie gewerkt die we de ‘Nature & More’ noemden. Ook de tuin werd hierin betrokken.

In deze installatie werden in de muur 31 sleuven uitgehakt, een herinnering aan de 31 kunstenaars die in dit gebouw aan een project hadden gewerkt.

De 5er was een kunstinitiatief van Marjolein Dijkman- Wouter Osterholt